Picture
 Maslacak nije tesko pronaci na nasim prostorima pa bi zato i vredelo znati njegova lekovita svojstva. Maslacak kao lek prvi put se spominje u zapisima arapskih lekara u desetom i jedanaestom veku. Ova biljka se danas u mnogim krajevima sveta upotrebljava za ishranu i lecenje. Cela biljka je jestiva (koren, stabljika, listovi i cvet), tako da ima puno narodnih recepata na cijem spisku se nalaze neki delovi maslacka.


   Maslacak (Taraxacum)je rod biljaka iz porodice glavocika. Maslacak obuhvata visegodisnje zeljaste biljke sa zutim cvetnim glavicama slozenim iza velikog broja cevastih i jezicastih cvetova.


  Nekada se smatralo da je koren ove biljke vrlo dobar za slabe stomake. Ali se u toku naucnog ispitivanja,narocito u Engleskoj,pokazalo da on,osim toga sto jaca stomak,odlicno deluje na jetru i na lucenje zuci,time sto pomaze da se zucna besika bolje steze i na taj nacin se isteruje veca kolicina zuci u crevo.

  Pa i francuski lekar-naucnik Leklerk tvrdi da kod bolesnika koji imaju zapusene ili bolesne zucne kanale on pomaze prolazenju zuci kroz njih u crevo,a tako isto prolazenju peska i zucnih kamicaka. Time on leci ujedno i ostecenu jetru. Sve to znaci da on moze otkloniti zucne napade i poboljsati celokupno stanje u jetri i zucnim putevima.

  Osim toga,po novim naucnim istrazivanjima,koren maslacka leci rak!!

  Da,dobro ste procitali. Naime,Marijan Jost,jedan od vodecih strucnjaka iz oblasti genetike i oplemenjivanja biljaka u regionu,tvrdi da postoje studije koje dokazuju da maslacak ubija maligne celije u ljudskom organizmu. On dodaje,da je od ranije poznato da tonik od maslacka povoljno deluje na jetru,ali da moze da izleci rak otkriveno je tek nedavno na Univerzitetu Vindzor u Kanadi. Dr Caroline Hamm sa pomenutog univerziteta ispitujuci uzorke krvi pacijenata obolelih od leukemije,utvrdila je da ekstrakt korena maslacka unistava stanice leukemije,dok na normalne stanice nema taj pogubni ucinak, Drugim recima,ekstrakt korena maslacka delovao je pogubno samo na kancerogene stanice,dok za razliku danas prihvacene metode hemoterapije ili zracenja ubijaju sve stanice. Cak su istrazivaci sa tog univerziteta podneli zahtev za kanadsku autorizaciju kako bi mogli nastaviti sa klinickim ispitivanjima,no velika je verovatnoca da ce ovi pozitivni rezultati biti polako prekriveni zaboravom. Zasto? Prosto zato sto se prirodni lekovi ne mogu patentirati,a farmaceutska industrija ukoliko ne pronadje nacina da sintezira aktivnu supstancu maslacka u ovom poslu ne moze ostvariti dobit. Dakle,ako nema patenta-nema velike zarade farmaceutske industrije,a ako nema zarade nema ni interesa. Moc farmaceutske industrije je ogromna. Na zalost,namece nam se pitanje dali se prikriva lek protiv raka! 


  Srecom,ako se znanje prenese,maslacka ce uvek biti,pa i ako zabrane njegovu prodaju moci cemo ga sami brati po livadama (zlu ne trebalo).


  Koren maslacka,osusen,istucan u prah i upotrebljavan pola kasikice u toku dana uz casu vode otklanja sve celije karcinoma iz tela. Poznato je da sadrzaj gorkih kostica kajsije,breskve,sljive,visnje itd. u sebi sadrzi vitamin B17,odnosno leatril uz pomoc koga se uspesno leci rak. Ali o njima cu pisati u drugom delu ove teme.
Povezani tekst: http://lecenjebiljem.weebly.com/4/post/2013/05/maslaak.html




Leave a Reply.