Picture
    Crni slez (Malva silvestris L) je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka iz porodice slezova.     Stablo je zeljasto,pri osnovi odrvenelo,može porasti do 1,5 metara visine. Najčešće je uspravno i razgranato. Po sebi ima dlačice koje su polegle ili strče.
    Listovi variraju po veličini i obliku,mogu biti bubrežasti,ovalno-srcasti,režnjeviti. Režnjevi po obodu nazubljeni. Liske su na dugim drškama,a na naličju prekrivene zvezdastim i prostim dlačicama.
    Cvetovi grupisani od 2-6 u pazuhu listova. Čašica duga oko 6 mmsa zvestastim dlačicama. Krunični listići objajasto klinasti na vrhu usečeni i duži od čašičnih. Boja im varira od ružicastte do ljubičaste. Cveta od maja do septembra.
    Plod je diskolik,i raspada se na odgovarajući broj plodića koji su na ledjnoj strani mražasto naborani,malo dlakavi i goli. 
   U narodu se naziva i guščije cveće ,veliki slez ili divlji slez.
    Upotrebljava se za  ispiranje grla u zapaljenju. Od njega se upotrebljava koren,jer deluje meko na sluzokožu usta,naročito ako na njoj ima ranica ili sitnih plikova. Doze su sledeće: 20-40 grama za čaj od cveta,40-80 grama za čaj od lista (na litar vode). Za odvar od korena 50-80 grama na litar vode.




Leave a Reply.

    Autor posta:

    Nebojsa Spasic

    Arhiva

    May 2013