Picture
   Kopriva (lat. Urtica dioica) je vrsta samonikle jestive biljke roda Urtica koja raste na zapuštenim mestima kao korov. Naziva se i velika kopriva, žara te pasja kupina. Raste u Evropi, Aziji, Africi i Severnoj Americi. Ima velik koren. Stabljika doseže visinu do 150 cm, a listovi du dugi od 3 do 15 cm. Llistovi srcolikog oblika se nalaze na kratkim peteljkama i imaju kratke dlačice. Listovi i peteljke su pokriveni žarnicama, i zbog toga ih je jako neugodno dodirnuti, jer izliju oštar sok na kožu. Cvetovi koprive su zeleni i neugledni. Kopriva ima ljekovita svojstva. Cvjeta od proleća do jeseni, a za vreme zime ostaje u zemlji.

   
Lekovita svojstva i druge koristi   Koprivu su stari Grci koristili za masažu protiv reumatskih bolova. Kopriva poboljšava rad probavnog sustava. Sadrži kalcijum, kalijum, železo, fosfor, vitamine C i A i organske kiseline. Takođe, u koprivi se nalaze i flavonoidi koji dobro djeluju na rad organizma. Ekstrakt korena ima mnogo železa, koristi se protiv opadanja kose i pozitivno utječe na krv. Od koprive se često priprema čaj i sok te koristi se često u kuhinji. Djeluje kao diuretik. Bez obzira na ljekovita svojstva, kopriva se ne konzumira svježa jer ponekad mogu nastupiti problemi sa probavnim sustavom i crvenilo kože.

   Osim što štiti od bolesti, kopriva može suzbiti lisne uši koje su veliki nametnik voću. Koprive se često koriste kao hrana zečevima i svinjama. Koren koprive se koristi za dobivanje žute boje. Kopriva se često koriste i u tekstilnoj industriji, a njezina vlakna su jako hrapava. Od koprive se koristi i u prehrambenoj industriji, npr. u proizvodnji sira yarga, te začinjene varijante gouda sira. Kopriva može poslužiti za pripremanje raznih jela, a u sjevernoj Europi često jedu juhu od koprive.

   Protiv krvarenja iz nosa odličan je sok od svežeg lišća koprive. On se sipa neposredno u nos,ili se pije po 100 do 125 grama dnevno.

   Moze se pripremati i sirup od koprive na ovaj način: 250 grama lišća koprive,i 1500 grama ključale vode. To se ostavlja da kisne 12 časova,zatim se procedi i doda dvostruka količina šećera.Kuva se potom do gustine sirupa,i daje se 200-300 grama dnevno.

   





Leave a Reply.

    Autor posta:

    Nebojsa Spasic

    Arhiva

    May 2013