Picture
   Maslačak (lat. Taraxacum) je rod biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Maslačak obuhvata višegodišnje zeljaste biljke sa žutim cvetnim glavicama složenim iz velikog broja cevastih i jezičastih cvetova.
   Stanište i rasprostranjenost
   Maslačak uspešno raste na svim zemljištima,ali mu najviše odgovaraju vlažne livade. Maslačak je veoma rasprostranjen. Nalazi se na livadama i travnjacima po pustim mestima i napuštenim njivama,pored puteva i oko naselja.
   Prvobitno je nastao na prostorima Evroazije,danas rasprostranjen i u Severnoj Americi,južnim delovima Afrike,Novom Zelandu,australiji i Indiji. Nastanjen je u svih 50 država SAD i većini kanadskih regiona. Na teritoriji Balkana najčešće se sreće vrsta Taraxacum officinale.
   Hemijski sastav i upotreba
   Poznata je,osim po lekovitosti,kao hranjljiva biljka bogata vitaminima C i A,organiskim kiselinama,mineralima (posebno kalijumom,natrijumom i magnezijumom) Prolećna salata pravi se od sasvim mladih listova koji se beru pre cvetanja i van naseljenog područja.
   U narodnoj medicini se koristi za opšte jačanje organizma i prolećno čišćenje krvi. Od njega se se moze spravljati čaj,sirup i maslačkovo vino.
   Koren maslačka ima slozen hemijski sastav. U mlečnom soku sadrži heterozide,ugljene hidrate i minerale,pa se koristi za lečenje upale i kamena žučne kese,žutice smanjenog lučenja mokraće itd.
Povezani tekst: http://lecenjebiljem.weebly.com/2/post/2013/05/lecenje-raka-i-deo-maslacak.html






Leave a Reply.

    Autor posta:

    Nebojsa Spasic

    Arhiva

    May 2013