Picture
   Kupina (lat. Rubus fruticosus agg.) je biljka iz porodice Rosacea (ruža).   Kupina je biljka penjačica, te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte, te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za penjanje, ali i kao odbrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Cvjeta od juna do avgusta. Nakon cvetanja, iz svakog pojedinog cveta razvija se sitni jagodičasti plod, crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne boje.
   Plod kupine se koristi u ishrani kao voće, služi za pravljenje sokova, džemova, pekmeza, vina i slično. Lišće kupine se koristi u raznim čajevima, a ima dejstvo snižavanja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

   Poznata je u lečenju grla,pa i ranica u ždrelu ispiranjem i grgorenjem,može se pripremiti čaj i odvar od lišća pomešan sa sirupom od zrna kupine. 
     Doza za čaj: 
20 grama lišća na litar vode ili još bolje odvara (spremljenog u odnosu 10:100 lišća i vode)-800 grama
 i sirupa od kupina   200 grama
   Time se ispira grlo više puta dnevno. Lišće kupine može se upotrebiti kao zamena za kineski čaj.To se već radi u Engleskoj,gde su otkrili da ovaj čaj ima dobar aromat.

 

Leave a Reply.

    Autor posta:

    Nebojsa Spasic

    Arhiva

    May 2013