Ima više vrsta angine pektoris koja se ogleda kao srčani grč. Nastaje zbog smetnji u opskrbi srca krvlju;s time povezan nedostatak kiseonika izaziva napad bolesti. Ne pokažu se uvek svi znaci bolesti istovremeno. Kadkad nas upozori tesnoća u prsima sa probadanjem u delu srca,tkzv. koronarna insuficijencija,da se moramo što pre boriti protiv teške angine pektoris.
    Stari narodni lek- Teške srčane grčeve pri angini pektoris uopšteno sprečavamo lekovima,prvenstveno nitroglicerinom. Protiv srčanog grča imamo na raspolaganju staro,vrlo jednostavno sredstvo koje nema nikakvih nuspojava i ne ostavlja nikakve posledice,a preporučujem ga takodje protiv astmatičnih napada. Radi se o vrlo starom,narodnom leku koji je stotinama godina bio delotvoran,a sada je u mnogim krajevima vec potpuno zaboravljen.
    Uzmemo staro vinsko domaće sirće,grejemo dok ne zakipi i odmah sklonimo sa vatre (peći). U to kišuće sirće namočimo zavoje i njima ovijemo obe ruke; zavoji moraju biti toliko vrući koliko možemo izdržati. Ti oblozi u kojima ima vinske kiseline,uzrokuju nabujalost krvi (tkzv. hiperemiju) u rukama i odvode krv do srca rasterećujući ga,ugodno uteču na žile i živce i uklanjaju srčani grč. To staro,vrlo jednostavno i provereno lečenje,možemo podupreti vrućim oblozima; to su ugrejane vrećice napunjene lanenim semenom,trinom ili matičnjakom (Melissa),koje položimo na predeo srca. 
    Srčane grčeve pri angini pektoris i slične grčeve uzrokuje po pravilu živac simpatikus. Često ti grčevi počnu u "žičici" ispod prsne kosti,šire se prema vratu i stisnu ga. Onome ko pri takvim napadima postupi prema navedenim upustvima,grčevi će čudesno brzo popustiti. Leave a Reply.